TUDATOS VÁSÁRLÁS

mentalgarden_tudatos_vasarlas

A tudatos vásárlás útján…

A vásárlásnak számos árnyalata van, hiszen megközelíthetjük egészségi, lelki, pénzügyi vagy környezeti szempontokból, tudatos és tudattalan szinteken. Mai bejegyzésemben ahhoz szeretnék ötleteket adni, hogyan válhatsz önmagadért és a környezetedért is felelős fogyasztóvá. tudatos vásárlás

Ajánlom, hogy ha az itt vagy bárhol máshol olvasott, hallott ötleteket beépítenéd az életedbe, légy türelmes magadhoz:

A változáshoz idő kell.

Ha sikerül egy-egy alkalommal tudatosabban viselkedned, légy büszke magadra, ez további pozitív lépésekre sarkall majd. Amikor pedig néha előfordul, hogy kénytelen vagy nejlonzacskót venni, mert nincs nálad textiltasak vagy nem tudod megállni, hogy megvegyél valamit, amire valójában nincs szükséged, akkor vond le belőle a tanulságot, hátha legközelebb már máshogy tudsz dönteni. Haladj csak optimistán és ne engedd, hogy bűntudattal vagy szégyennel legyen kikövezve az út, amelyen jársz. 🌄 tudatos vásárlás

Kell ez nekem?

Az első és legfontosabb lépés vásárlásaid során az, ha felteszed magadnak a kérdést: Valóban szükségem van arra, amit megvenni készülök? Biztos vagyok benne, hogy szinte minden ember belefut rendrakáskor vagy költözéskor olyan tárgyakba, amelyeket megvásárolt, majd soha nem használt. Ez lehet egy egzotikus fűszer, megromlott étel, arcpakolás, leértékelt ruhadarab és még oly sok minden.

Élelmiszervásárláskor nagy segítség lehet, ha még otthon átgondolod, mit szeretnél enni a következő napokban és készítesz egy bevásárlólistát, amelyhez tartod is magad. Mielőtt elindulsz a boltba, határozd el, hogy tényleg nem emelsz le mást a polcról, csak azt, amit a listád tartalmaz, így kedvezel a pénztárcádnak és még az egészségednek is, hiszen nem csábulsz el az édességek, üdítők és rágcsálnivalók tengerében. A listád alapján pedig még indulás előtt látni fogod, hány zacskóra és szatyorra lesz szükséged, így biztosan eleget viszel majd magaddal belőlük. 

Ha nagyobb értékű tárgyat, konyhai eszközt, bútort készülsz beszerezni, gondold át, tényleg szükséged van-e rá hosszú távon vagy nem tudnád-e helyettesíteni valamivel a már meglévő holmidból. Például, ha hirtelen felindulásból turmixgépet készülsz venni, de már van botmixered, tarts egy hónap próbaidőt, hogy meglásd, el tudod-e látni a konyhai teendőket a meglévő gépeddel ahelyett, hogy egyből vennél egy másik eszközt. A meglévő elektronikai cikkeid jó szolgálatot tesznek akkor is, ha már sokévesek és nem annyira trendik, akárcsak a régebbi ruhadarabjaid. Ha pedig elromlik, elszakad, megkopik valami, ahelyett, hogy kidobnád, próbáld megtalálni a módját, hogyan javít(tat)hatnád meg vagy használhatnád fel őket valami más célra.

Használt? Hát használd!

A következő megfontolható kérdés az lehet, hogy be tudnád-e szerezni használtan a vágyott terméket. 🤔 Használt termékek vásárlásával megspórolsz a bolygónak egy csomó gyártási energiát, hulladékot, vegyszert, jobban jársz anyagilag és még a kreativitásodat is kamatoztathatod, ha felújítod/átalakítod a szerzeményeidet. Rengeteg honlap működik már, ahol a kamerától a szőnyegig számtalan terméket megvásárolhatunk másodkézből, de én például imádom az antikváriumokat is, ahol egy új könyv áráért több hónapra való olvasnivalót lehet beszerezni. Ruhavásárlás terén egymást érik a turkálók, ahol egyedi darabokra bukkanhatunk kedvező áron. Ahogy az anyukám szokta mondani, sok pénzből csinosan öltözni könnyű, a kihívás az, ha kis költségvetésből sikerül megoldani. 👗 Újabban pedig az adományboltokért rajongok, ahol a kincskeresés élményét ötvözik a jótékonysággal: bárki beviheti megunt vagy már nem használt konyhai eszközeit, bútorait, könyvei, ékszereit, amelyeket a bolt értékesít és a bevételből munkahelyeket tudnak fenntartani. Ha már nincs szükséged valamire, itt eladományozhatod, ha pedig vásárolsz, azzal is jó célt szolgálsz. Ilyen bolthálózat a Cseriti, amely Budapesten működik egyelőre (8 helyen), de szurkolok nekik, hogy eljussanak az ország több városába is, mert szuper a koncepciójuk. A bejegyzés alján megtalálod a linket a honlapjukhoz. Vásároltam már náluk üres füzeteket, salátástálat, társasjátékokat, virágkaspót, könyveket. Elégedetten távoztam, mert potom összegért jutottam különleges dolgokhoz és nemes célt szolgált a pénzem. tudatos vásárlás

Lehetne olcsóbban?

Ha mégis új termék mellett döntesz, az akciók szemmel tartása is okos döntés lehet. Ha például előre tudod, hogy új csizma kell jövőre, érdemes februárban figyelni az akciókat, hiszen kedvezőbben kaphatod meg a téli szezon kifutó darabjait és nem a csúcsszezonban kell majd a következő télen beszerezned a vágyott lábbelit. Elektronikai eszközök esetén ajánlom neked is az árukereső árfigyelőjét (a linket betettem a cikk végére): ha szeretnél megvenni egy terméket, beállítod az árfigyelőt, amely emailt küld neked, ha a kiszemelt áru ellenértéke egy általad megadott összeg alá esik valamelyik üzletben.

Az előnyök említése mellett azért valljuk be, hogy a leértékelések és kuponakciók nem mindig a barátaink: húszas éveimben jópárszor beleestem az “ennyi pénzért ajándék” csapdájába, amikor a nagy leárazásokon összevásároltam rengeteg akciós árut, amelyek összeadódva már jelentős kiadást jelentettek és valójában nem is volt szükségem rájuk. A következő ruha- vagy fürdőszobai selejtezéskor pedig szomorúan konstatáltam, milyen felesleges pénzkidobás volt a sok olcsó termék beszerzése, mert nem is volt olyan alkalom, amikor használtam volna őket. Kellett néhány év, mire kialakult bennem, hogy nem csábulok el a kedvezmények láttán és józanul tudok dönteni arról, hogy az akciós termékre szükségem van-e: hosszú és talán soha véget nem érő út vezet a tudatos vásárlóvá válásig, de megéri fejlődni.

Egymillió nejlonzacskóval kevesebb…

Egyik legegyszerűbben kivitelezhető célkitűzésed lehet a csomagolóanyagok csökkentése a bevásárlásaid során: hordj mindig a táskádban vászonszatyrot és néhány textilzsákot, így bármilyen bevásárlást el tudsz intézni szatyorvásárlás nélkül, ami a környezetvédelem mellett pénztárcabarát is, mert egy erősebb reklámszatyor már nem is olyan olcsó mulatság. Azt javaslom, ne csak akkor legyenek nálad, amikor bevásárolni indulsz, hiszen sokszor út közben jut eszedbe, hogy vennél uzsonnára egy kis gyümölcsöt vagy hazafelé csak beugranál a boltba egy kenyérért – így mindig felkészült lehetsz a plasztik-támadás kivédésére.

Piacozz!

Piacon vásárolva nincsenek felesleges címkék, dobozok, csomagolóanyagok, amelyek egyből a kukában kötnek ki, amint hazaérsz; ráadásul lelkileg is feltöltő és inspiráló a piacozás: végignézni a tarka zöldségstandokon, diskurálni az eladókkal és friss termékekkel hazatérni. 🍎🥕🥗

Amikor teheted, vásárolj idénytermékeket, hiszen ezek egészségesebbek és így hazai termelőket támogat a pénzed. Vásárolj tavasszal retket és salátát, nyáron epret, paradicsomot, ősszel szőlőt, tököt, télen pedig savanyú káposztát. Az ételeidet igazítsd a szezonhoz, így nem kell csalódott arccal az ízetlen, szezonon kívüli termékeket fogyasztanod.

💡 A piacon is vannak ám kiárusítások: így juthatsz édes pöttyös banánhoz zabkásához, turmixokhoz, ráncos kápiapaprikához az ajvárba vagy ütődött almához a kompóthoz. Ezeket sokszor akár fél- vagy harmadáron adják és egy kis fantáziával maximálisan alkalmasak főzéshez.

Amint látod, a tudatosságot a vásárlásban is sok oldalról meg lehet közelíteni:

A lényeg, hogy nem kell mindent egyszerre megváltani, mert hamar kifulladhatsz benne, elveszted a lendületet, ami csalódást szül.

Már az elhatározással megtetted az első lépést, az egészen pici változások is számítanak, hiszen gondolj bele, mekkora változást hozna, ha mostantól mindenki „csak” a nejlonzacskók terén lenne tudatos és textiltasakkal járna vásárolni. Egymillió zacskóval kevesebb fogyna percenként a világon! A világon, ahol te és a szeretteid éltek – ugye neked sem mindegy? tudatos vásárlás

Te hogyan vásárolsz, mi alapján hozol döntést? Voltak olyan helyzetek, „tanulópénzek”, amelyek segítettek tudatossá válni?

Ha kíváncsi vagy korábbi bejegyzésemre arról, hogyan válhatsz környezettudatosabbá néhány egyszerű lépéssel, itt elolvashatod: 10 KÖRNYEZETTUDATOS LÉPÉS

A Cseriti honlapját itt érheted el. Az árukeresőt pedig itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük