MITŐL LESZ GAZDAGABB AZ ÉLETED?

Amikor olyasvalakire gondolsz, aki gazdag, először talán medencés ház, nagy autó és világkörüli nyaralások lebegnek a szemed előtt, pedig az emberi élet szerényebb anyagi körülmények között is lehet gazdag és tartalmas. A mai bejegyzésemben 8 tippet osztok meg veled, amelyek szinte semmibe sem kerülnek, mégis sokkal gazdagabbá tesznek.

1. LÉGY AKTÍV!

Ismered azt a felemelő érzést, amikor egy intenzív edzés vagy jóleső jógázás után szétárad a testedben az endorfin és elégedetten megveregeted a saját vállad? A mozgással töltött idő nemhogy elveszi az erőnket, hanem extra energiával tölt fel – egy kiadós túrázás vagy otthon, esetleg a természetben végzett edzés semmibe nem kerül, mégis szuper boldoggá és elégedetté tesz.

2. CSÁBÍT A TERMÉSZET

Ugyanez igaz a természetben töltött időre is: ha kimész egy közeli rétre piknikezni, olvasgatni, tollaslabdázni, vagy csak heverni a fűben egy-két órát, olyan töltetet kapsz a következő napokra, amely átmelengeti a lelked, ha visszagondolsz rá. Hasonló feltöltődést nyújtanak a hegyi túrák, tóparti strandolás és erdei séták is. Akár évek múlva is szép emlékként jutnak majd eszedbe ezek az alkalmak, hát miért ne iktatnád be őket minél többször az életedbe?

3. FINOM FALATOK

Nem kell feltétlenül étterembe menni ahhoz, hogy gasztroélményekben lubickolj: egy mindennapos alapanyagokból készült ételt is különlegessé tehetsz friss zöldfűszerekkel, amelyeket az ablakpárkányon vagy a kertedben termesztesz, aromás szárazfűszerekkel, mint amilyen a római kömény, koriander vagy kurkuma és citrusokkal, mint frissen facsart lime, citrom. Nyáron befőzhetsz lekvárokat, ajvárt, lecsót és fagyaszthatsz gyümölcsöket, így télen is pazar ételeket rittyenthetsz össze gyorsan és olcsón. Ha pedig beköszönt a jó idő, hetente egyszer nézz ki a közeli piacra és vásárolj idénytermékeket: egy napsütésesben elfogyasztott zamatos epret vagy dinnyét egy Michelin-csillagos vacsora sem überelhet.

4. HÉTKÖZNAPI WELLNESS

Egy egyszerű, egyedül töltött estét is meghitté varázsolhatsz, ha rászánsz egy kis energiát: készíts egy salátát a kedvenc zöldségeidből és gyümölcseidből, amit az erkélyeden fogyasztasz el, kényeztesd magad különleges innivalóval: például fűszeres forró almaitallal vagy mentás-citromfüves jeges teával, gyújts gyertyákat és habfürdőzz, nézz meg egy jó filmet, vagy merülj el órákra egy könyvben – ezek szinte semmibe sem kerülnek, mégis hatalmas töltetet adnak és sokkal könnyebb egy-egy ilyen este után szembenézni a hétköznapok kihívásaival.

5. LEGYEN ÉLMÉNY A KÖZLEKEDÉS!

Mire gondolsz, ha eszedbe jut a munkahelyed és az otthonod közötti utazással töltött idő? Énidő, amely feltölt, kikapcsol, esetleg kreatív ötletelésre ösztönöz? Vagy inkább csak púp a hátadon: fárasztó, búskomor és unalmas? Az, hogy hogyan éled meg nap mint nap az utazással töltött perceket, a te döntéseden múlik. Dönthetsz úgy, hogy unottan görgeted a Facebook hírfolyamodat, idegeskedsz a forgalom miatt és utálod az egészet, vagy átgondolhatod, hogyan teheted élvezetessé a napi közlekedést: olvashatsz valami inspirálót, hallgathatsz zenét vagy hangoskönyvet, megtanulhatsz napi 10-20 szót a nyelven, amit szeretnél elsajátítani. Ha megoldható, hogy ne autóban vagy tömegközlekedésben zötykölődj reggelenként, hanem biciklivel, rollerrel vagy gyalog tedd meg az utat, az még szuperebb és beragyogja a napod hátralevő részét. Még ha hosszabb is, időnként válassz olyan utat, ami fák, parkok vagy kertek között visz, ez jót tesz a lelkednek is.

6. TISZTA OTTHON

A szép otthon nem pénzkérés. Gondos odafigyeléssel bárki kialakíthat magának olyan életteret, amelyben feltöltődik energiával. A legtöbbet pedig azzal az egyszerű szokással teheted ezért, ha rendet tartasz és rendszeresen takarítasz. Egy tiszta és rendes lakásba hazatérve kiegyensúlyozottabban indulnak az esték, és feltöltődsz testileg-lelkileg. Napi fél óra takarítás és egy csapásra sokkal minőségibb lesz az otthon töltött idő!

7. LELKI BÉKE

Lehet valakinek bármennyi pénze és csúcsszuper karrierje, mégsem gazdag az élete, ha lelkileg feldúlt, stresszes és szétszakad a feladatok között. A lelki béke egyszerűen megfizethetetlen, az egész életminőségedet befolyásolja: a nyugodt alvás, az egészség, a tiszta gondolatok és harmónia olyan értékek, amelyeket megteremtve gazdagnak mondhatod magad akkor is, ha nem élhetsz nagy lábon. Természetesen az egyensúlyhoz az is kell, hogy anyagi biztonságot élvezz, de arra biztatlak, hogy törekedj olyan döntéseket hozni, amelyek a magánéletedet, az önmagadra fordítható időt és a kiegyensúlyozott mindennapokat is támogatják.

8. SZERETET

A legjobbat a végére tartogattam: egy meghitt beszélgetés a szerelmeddel, egy békés ünnep a családoddal, egy emlékezetes este a barátnőkkel: a szerető kapcsolatok a legnagyobb értékek az életünkben. Nem kell hozzá más, csak valaki, aki szeret és az együtt töltött idő. Ha már egy ilyen személy van az életedben, gazdagnak tudhatod magad, ezt sose feledd.

Őszintén hiszem, hogy a boldogság a tudatos életmódban, az őszinte érzelmekben és egyszerű élményekben rejlik, amelyek ötletességgel és odafigyeléssel ingyen vagy pici pénzből is bearanyozzák az egész életed.

És Te mitől érzed gazdagnak magad? ?

2 hozzászólás

  1. Zsuzsa szerint:

    Napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy nem az a gazdagság , hogy mindent megvásárolhatunk, amit a reklámokban kínálnak nekünk, hanem azok a dolgok jelentik az igazi gazdagságot, amt nem lehet megfizetni.
    Az élet éppen azoktól a dolgoktól válik gazdagabbá, amit nem lehet megfizetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük