TAKARÉKOSSÁG

Takarékosság – kínos garasoskodás vagy pénzügyi öntudat?

Javíts ki, ha szerinted tévedek, de általánosságban úgy látom, a takarékosság mára idejétmúlt, népszerűtlen, már-már kínos viselkedéssé vált. A takarékosság sokak számára talán a szegénység, a sikertelenség vagy a sóherség szinonimája, pedig takarékos életvitellel a jövődet alapozod meg, hamarabb eléred a pénzügyi céljaidat és sokszor kreatívabbá is válik az életed. A takarékos megoldások ráadásul sokszor környezetbarátabbak is: ha újrahasználsz meglévő tárgyakat és megbecsülöd a dolgaidat, nemcsak pénzt spórolsz, de sokkal kevesebb szemetet is termelsz.

Ahogy az életünk egyre több szegmensébe beférkőzik a fogyasztói társadalom nyomása, olyan dolgok válnak természetessé, amelyek néhány lépés távolságból nonszensznek hatnak.

 • Ésszerű annyit kiadni egy adag tejeskávéra szép logós papírpohárban (ami 20 perc múlva a kukában landol), mint amennyibe egy kétfogásos ebéd kerül a menzán?
 • Logikus annyi pénzt költeni egy márkás cicanadrágra, mint egy hegyvidéki hétvége ára?
 • Racionális döntés annyiért vásárolni egy tenyérnyi alapozót, mint amennyi egy lakás havi rezsiköltsége?

Arra biztatlak, hogy mielőtt vásárlói döntéseket hozol, gondold végig, hogy igazán szükséged van-e az adott termékre/szolgáltatásra, ér-e annyit, amibe kerül és gondolj bele, nincs-e jobb helye máshol a pénzednek. Például egy megtakarítási számlán, amelyen olyasmire gyűjtesz, ami igazán fontos.

Ne érts félre, ha van valami, amire szívből vágysz és megteheted, hogy megvásárold magadnak, az szuper érzés. Megdolgoztál érte, megérdemled.

Sokszor azonban csak pillanatnyi fellángolásról van szó („de szép ez a nyári ruci, megveszem … hazaérve, a szekrény előtt: hopsz, tavaly vettem már egy hasonlót, csak elfelejtettem”), esetleg csak egy megszokásról, amely nem is nyújt már semmi pluszt számodra („nem múlhat el Glamour-napok nagybevásárlás nélkül”), vagy trendkövetésről („csak nem fogom a kétéves telefonommal nevetségessé tenni magam?”).

Spórolj azon, ami nem fontos, költs arra, ami boldoggá tesz!

Ha már egyszer keményen megdolgozol a fizetésedért, akkor tartozol magadnak annyival, hogy megbecsüld a pénzed. A legjobb, amit tehetsz vele, hogy olyasmire költöd/teszed félre, ami igazán boldoggá tesz. Ha például régi vágyad egy körutazás vagy trópusi nyaralás, gondold át, melyek azok a területei az életednek, ahol tudnál csökkenteni a kiadásaidon anélkül, hogy különösebben rányomná a bélyegét az életszínvonaladra. Akár olyan bagatell dolgokon is ezreket spórolhatsz havonta, mint olcsóbb tisztítószerek, WC papír, mosószer, drogériák saját márkás termékei (fogkrém, szappan, sampon), a közlekedési kiadásaid megreformálása (biciklizés ) vagy ha ritkábban rendelsz ebédet / mész étkezdébe, helyette magad is elkészítheted az ételeidet. A barátaiddal bárok és éttermek helyett pedig találkozhatsz a parkban, kirándulhattok, sétálhattok a szabad levegőn vagy vendégül láthatjátok egymást otthon az éttermi árak töredékéért. Attól sem leszel boldogtalanabb, ha lekapcsolod a villanyt, amikor kimész egy helyiségből, vagy szokásoddá válik, hogy csak rövid ideig zuhanyzol. Ezek az apró, takarékos lépések hónapok alatt összeadódnak és olyan megtakarításokat tesznek lehetővé, amellyel valóra válthatsz nagyobb vágyakat.

takarekossag

Én például szinte minden területen takarékoskodok, a márkás holmik hidegen hagynak, viszont szívesen költök egészségmegőrzésre és utazásra. ✈️?️?

Élj a lehetőségeid alatt!

Amellett, hogy megvalósítod a vágyaidat, megnyugtató a tudat, ha egy esetleges vészhelyzetről vagy a távolabbi jövődről is gondoskodsz. Vészhelyzet sajnos bármikor adódhat (baleset, betegség, munkanélküliség) és a nyugdíjas évekre nem lehet elég korán gondolni, ugyanakkor sosem túl késő elkezdeni a felkészülést rá! Az apró lépések itt is működnek: ha csak egy kis összeget is félre tudsz tenni havonta egy megtakarítási számlára, nyugdíjbiztosításra, önkéntes nyugdíjpénztári befizetésként vagy befektetési alapba, ezek összeadódva szükség esetén nagy segítséget jelenthetnek majd.

Ha következetesen képzel megtakarításokat, a nénike, aki 50 év múlva leszel, hálás lesz annak az okos fiatal nőnek, aki ma vagy, azért, mert jó előre gondoskodott róla.

Ha a fizetésed beérkezésekor azonnal lekötöd/átutalod a megtakarítani kívánt összeget és úgy folytatod a hónapot, mintha ez a pénz nem is létezne, nem fog hívogatóan rád kacsintani a rendelkezésedre álló egyenleg, valahányszor csak rápillantasz a bankszámlád aktuális adataidra.

Ha a havi megtakarításaid mellett váratlanul vagy eseti jelleggel egy kis extra bevételed keletkezik (bónusz, ajándék, örökség, nyeremény), bármennyire is csábító azonnal elkölteni a „talált pénzt”, azt tanácsolom, gondolj a jövődre és tegyél félre belőle. Hálás leszel magadnak érte.

A pénzről beszélni szerintem nem ciki, sőt, kifejezetten érdekes megtudni, ki hogyan vélekedik erről, mit hozott otthonról és mi az, amit már a saját bőrén tanult meg. 

Neked van megtakarítási stratégiád? Mi az, amire nem sajnálod a pénzt és mi az, amin szívesen spórolsz? takarékosság

Tegnapi, a pénzzel kapcsolatos inspiráló bejegyzésemet itt olvashatod.

3 hozzászólás

 1. Hrabovszkiné Zsuzsa szerint:

  Valóban tapasztalható az, hogy a takarékoskodás nem divatos ma, szerintem ez annak is köszönhető, hogy ma mindent meg lehet vásárolni hitelből is, ami annyit jelent, hogy a vágyott dolog azonnal a birtokába kerülhet bárkinek, nem kell rá várni.
  Csakhogy ez akár azt is jelenheti, hogy akár háromszoros árat fizet ki egy termékre az, aki így vásárol. Egy autó esetében például előfordulhat, hogy még fizetni kell a törlesztőrészletet, pedig az autó közben elértéktelenedett. Ezért érdemes átgondolni, hogy inkább takarékoskodással érjük el a céljainkat, mert hosszú évek alatt a hitelek kamataiból mi mindent meg lehetne valósítani, ráadásul jobban is lehet örülni ha elérjük azt, amire régebb óta vágyunk.

  • Szabina szerint:

   Igen, ez érdekes meglátás, a hitelek miatt könnyebben elérhető minden, már nem kell várni, vágyakozni. Ahogy írod: ez csak egy felszíni megoldás, amiért a kamatok és THM miatt “megbűnhődünk” anyagilag.
   Szerintem is jobb érzés inkább várni, gyűjteni és aztán örülni annak, ami ténylegesen a miénk. ?

 1. 2020.12.27.

  […] egy olyan blogbejegyzés, amit Nektek is szeretnék ajánlani: ez pedig a Mental Garden blog Takarékosságról szóló bejegyzése. És mivel én is legszívesebben egészséges ételekre, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük