SOMA MAMAGÉSA LEVELEI

soma_mamagesa_ebreszto

Ébresztő – Soma Mamagésa levelei

Soma Mamagésa a hazai szórakoztatóipar számomra egyik legviccesebb női karaktere, őszinte és eredeti, én nagyon kedvelem. ? Ami még ennél is szimpatikusabbá teszi, az a bölcsesség, amit áraszt magából szóban és írásban egyaránt. Szerintem a bohém személyisége miatt sokan nem veszik komolyan, pedig ha odafigyelünk arra, amit üzen, sokat tanulhatunk tőle.

Egyetemi éveim alatt alig vártam minden héten, hogy az Nők Lapja Cafén (NLC) megjelenjen a heti bejegyzése, amelyben egy-egy olvasó által beküldött – többnyire női – problémára adott tanácsot. Egyetemistaként éppen ez volt az az időszak, amikor lányból nővé váltam és a nőiség megélésével kapcsolatos tanácsai nagy hatással voltak rám. Jelenleg is elérhető sok cikke az NLC oldalán (link a bejegyzés alján) és ha megtetszik a stílusa, ajánlom figyelmedbe az Ébresztő című könyvét, amelyben a legjobb bejegyzései vannak csokorba szedve. Elég sokat forgattam a saját példányomat, ezért ilyen megviselt a borítója. ??

Ma arról írok, melyek voltak a könyvben azok a gondolatok, amelyek leginkább megfogtak és amiket magam is igaznak hiszek a mai napig.

Test és lélek összefügg

Ahogy a testünkről gondoskodnunk kell, hogy hűségesen szolgáljon bennünket, úgy a lelkünk is odafigyelést igényel. Tudnunk kell önzőnek is lenni, gondolni magunkra, mert egy energikus, jókedvű nő a férfit is magával húzza, ezáltal az egész párkapcsolatot emeli. Az öngondoskodás jelenthet elmélyülést a gondolatainkban, meditációt, de feltöltődhetünk kreatív tevékenységekkel, mint főzés, írás, festés, kézművesség, tánc. A lényeg, hogy szánjunk időt az energizálásra, élvezzük az életet és tanuljuk meg szeretni önmagunkat. Ahogy Soma írja: inkább legyen egy nő csak két órát jókedvűen a férjével, mint két napot házsártosan.

A könyv arra is rávilágított, hogy a mártírkodás az ember saját választása, olyan nincs, hogy ne legyen megoldás arra, hogy egy nő férj, család, háztartás mellett is megvalósítsa önmagát. Tudni kell segítséget kérni, delegálni, önérvényesíteni, hogy maradjon idő a saját álmaidra is. Soma Mamagésa

Több odafigyelést a párkapcsolatokba!

Nagyon tetszik, ahogy Soma a párkapcsolatokról ír: sok nő fordult hozzá azzal, hogy lecsökkent a libidójuk, megcsalja őket a férjük, vagy már nem tartják őket kívánatosnak, nem érzik nőnek magukat a házasságban. Ilyenkor arra buzdítja őket, hogy ne a másik fél hiányosságaira, hibáira koncentráljanak, hanem tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy rendbe hozzák a helyzetet: töltődjenek fel női energiával (hastánc, jóga, intimtorna – bármi, ami a nőiséget erősíti), foglalkozzanak a külsejükkel és beszélgetéssel, meghitt együttléttel ébresszék fel a régi tüzet. Azzal, hogy ők emelik a kapcsolatot, a férfi is “válaszolni” fog erre és sok esetben visszahozható a vonzalom. Természetesen vannak olyan esetek, amikor nincs mit tenni: le kell szállni a döglött lóról és kilépni a romboló párkapcsolatból, de első körben magunkba kell néznünk és – még ha kezdetben nincs is pozitív visszajelzés – megtenni, amit csak tudunk.

A sorsról és a lelki eredetű betegségekről

Amikor megbetegszünk, sokszor azt gondoljuk, hogy csak a véletlen műve, esetleg külső körülményeké, hogy pont akkor, pont úgy, pont velünk történik a szerencsétlenség. Soma sokszor ajánlotta Thomas Schaefer: Ami a lelket megbetegíti és ami meggyógyítja című könyvét (amit én is csak ajánlani tudok), amely arról szól, hogyan hatnak a családi kapcsolatok és minták a sorsunkra vagy akár a fizikai egészségünkre. A családállítás hatalmas felismeréseket hozhat bárki számára, segíthet elindulni egy olyan önismereti úton, ami a családodból hozott mintákon, viselkedésformákon alapul. 15 évvel ezelőtt ez még nagyon újító nézet volt Magyarországon, alig hallott néhány ember a Hellinger-féle családállításról, de azóta is töretlen az ehhez a szemlélethez köthető önismereti foglalkozások népszerűsége, mert világrengető összefüggéseket fedezhetünk fel a segítségével a saját életünkre vonatkozóan. A lélek egyensúlytalansága kihat a testre, ezért is fontos, hogy a testünk és lelkünk egészségéről és épségéről egyformán gondoskodjunk. Soma Mamagésa

Nőnek lenni jó!

Mindig is szerettem, hogy lány/nő vagyok és Soma írásai segítettek abban, hogy ezt tudatosan megéljem. Nála olvastam először a női archetípusokról – amelyről tegnapi bejegyzésem szólt. Ő három szerepkörről ír: a nőről, aki a vonzerőt, szépséget és gyönyöröket képviseli, az anyáról, aki az elfogadást, gondoskodást testesíti meg és a papnőről, aki a spiritualitást és felsőbb erőkkel való kapcsolat megszemélyesítője. Úgy tartja, mindhárom őskép megvan minden nőben és ahogy érettebbé válunk, megérezzük hogy akkor vagyunk kiegyensúlyozottak, ha ezek a személyiségelemek harmóniában állnak egymással. Azt tanácsolja, tanuljunk meg gondoskodni magunkról és másokról, kell, hogy megélhessük azt, hogy jó nőnek lenni és kell, hogy időt szánjunk arra, hogy a lelkünkkel, a szellemiségünkkel is foglalkozzunk. Vannak élethelyzetek, amikor átmenetileg elbillen az egyensúly, de egy idő után érzi az ember lánya, hogy mi az, amiből több kell az életébe. Hiányt érzel a gondoskodó anyai energiákból? Takarítsd ki a lakást, süss-főzz, hallgasd végig figyelmesen a szeretteidet, tégy valaki felé egy szeretetteli, gondoskodó gesztust. Csorbát érzel a női vonalon? Bújj össze a szerelmeddel vagy ha éppen egyedül vagy, eljött a csajos szépítkezés ideje: hajmosás, körömlakkozás, szoknyák és ruhák leakasztása a szekrényből, táncos este a barátnőkkel. Gyengül a papnői, lelki egyensúly? Olvasással, befelé figyeléssel, meditálással, naplóírással visszatalálhatsz önmagadhoz és a belső harmóniádhoz.

Ajánlom Soma könyvét mindenkinek, aki még útkeresésben van a nőiséget illetően és megerősítésként azoknak is, akik már tapasztaltak ezen a téren. Szeressétek magatokat, a párotokat, élvezzétek, hogy nők vagytok! Ahogy Soma mondja: Fel a mellel!

Tegnapi, női archetípusokról szóló bejegyzésemet itt olvasgatod: A 4 NŐI ARCHETÍPUS

Soma NLC cikkeit és leveleit pedig itt érheted el. Jó olvasgatást! ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük