A 4 NŐI ARCHETÍPUS

Nőnek lenni – a nőiesség palettája

Ártatlan tündérek, furmányos boszorkányok, hatalmas királynők és gondoskodó anyák nem csak a mesékben léteznek: ha nőként olvasod ezeket a sorokat, akkor Benned is jelen vannak mindannyian – életed bármely szakában is jársz éppen. női archetípus

Nőként hatalmas eszköztárral rendelkezünk, amelyet életünk különböző szakaszaiban, bizonyos szituációkban és szerepkörökben kamatoztatni tudunk: mai bejegyzésem arról szól, hogyan tudatosíthatod és fejlesztheted magadban azokat a női erőforrásokat, amelyekkel a természet megajándékozott.

Talán te is hallottál már a női archetípusokról – Carl Jungtól kezdve Soma Mamagésáig sokan, sokféleképpen rendszerezték már ezeket az ősi női minőségeket: közéjük tartozik a lány, az anya, a királynő és a banya.

A mesék, könyvek, filmek női karakterei általában egy-egy archetípust domborítanak ki eltúlozva, de a való élet nem ilyen: minden nőben áramlanak és keverednek ezek a szerepek, bizonyos élethelyzetekben vagy életkorban hol felerősödik az egyik, hol átveszi egy másik a dominanciát, de ott kering Benned mindegyik – hiszen folyamatosan változol, akár az évszakok, a természet vagy a Hold.

Mit képvisel egy-egy női archetípus és hogyan erősítheted őket magadban?

A lány (ártatlanság)

A lány mint női archetípus a szűziesség, ártatlanság és tisztaság megtestesítője – akkor sem kell elbúcsúznod tőle, ha már nővé értél. Ahogy az eheti inspirációban írtam: a szív fényessége megszépít – a gyerekkori felszabadultság, lelkesedés és öröm minden emberben ott bujkál, akárcsak a magától értetődő jóindulat és segítőkészség. Természetes, hogy a mindennapi feladatok és kötelességek időnként átveszik a dominanciát, de tudatosan is figyelhetsz arra, hogy helyet és időt találj a lány éned számára:

🦋 légy jelen a természetben – sétálj-futkározz a réten vagy erdőben, biciklizz a szabadban és légy nyitott az élet apró szépségeire – időnként figyelj néhány percig egy kisállatot, bogarat vagy virágot.

🦋 találj olyan időtöltést, ami teljesen magával ragad, szabadon engedi a fantáziádat és amiről csillogó szemmel mesélsz majd másoknak.

🦋 bátran nevess, éld meg a pillanatot és engedj utat a jókedvednek!

🦋 segíts másoknak önzetlenül – anélkül, hogy viszonzást várnál cserébe. női archetípus

Az anya (gondoskodás)

Ahogy a lány minőséged sem vész el azáltal, hogy nővé válsz, az anyai energiáidat is erősítheted anélkül, hogy gyermeket vállalnál. Gondolj bele: a gondoskodás, empátia, törődés már egészen kislányként a génjeinkbe van kódolva, ezek minden életszakaszban jelen vannak egy nőben. Ha törődsz a körülötted élőkkel, azzal a magad jólétéről is gondoskodsz és az önértékelésed is nőni fog.

Ahogy Hada Bejar, kubai színésznő gyönyörűen megfogalmazta:

A kéz, amely rózsát ad, mindig illatos.

Odafigyelésre és szerető törődésre mindenkinek szüksége van, így rengeteg lehetőség nyitva áll arra, hogy ezt a minőséget kamatoztasd, erősítsd. Ha már édesanya vagy, kézenfekvő, hogy a gyerekedről gondoskodj, ha pedig más cipőben jársz, íme néhány ötlet:

🌸 törődj a szeretteiddel: beszélgess a családtagjaiddal, barátaiddal arról, mi az, ami mostanában foglalkoztatja őket, mi van a felszín mögött, a lelkükben: ne csak azt érintsétek, mi történt velük, hanem azt is, mit éreznek.

🌸 figyelj az idősekre: az idős emberek legfőbb igénye, hogy figyeljenek rájuk. Úgy látom, ez még annál is fontosabb, mint a fizikai szükségletek. Szánj időt arra, hogy igazi figyelemmel végighallgasd a szüleid, nagyszüleid, idős szomszédod történeteit. Ha nem magad miatt, hát miattuk.

🌸 biztos te is jártál már úgy, hogy egy-egy teljesen ismeretlen néni egy apró mosolyodon felbátorodva belekezdett az élettörténetébe mondjuk a bolti pénztár előtti sor kellős közepén: ha belefér 5 perc az életedből, mert éppen nem sietsz sehova, hallgasd meg őt. Neked szinte semmiség, neki talán ez lesz a nap fénypontja.

🌸 gondoskodj a párodról: sokat tud adni egy párkapcsolathoz az egymással való törődés és gondoskodás. Semmiképp sem arra gondolok, hogy te légy a párod „pótanyja”, de a kedves figyelmességek és empátia szorosabbá teszi a köztetek lévő köteléket, így szerintem ennek is helye van egy férfi-nő kapcsolatban.

🌸 törődj a háziállatoddal: ha van állatkád, a róla való szerető gondoskodással is erősítheted magadban az anyai vonalat.

a 4 női archetípus

A királynő (hatalom)

A királynő a női méltóság, tartás, magabiztos nőiesség és hatalom megtestesítője. Ezt a minőséget rengeteg különböző területen érvényre juttathatod:

A méltóságod megőrzése minden életkorban fontos a saját önbecsülésed érdekében. Nem kell minden lehetőségre igent mondanod, húzz bátran határokat, amelyekhez tartod magad.

👑 ha úgy érzed, méltatlan helyzetbe kerültél, lépj ki belőle, amint teheted, ne várj arra, hogy majd valaki megment: a saját életedet neked kell irányítanod! 

👑 ha valaki túlmegy azon a határon, amely neked már nem fér bele az adott helyzetben, nyugodtan állj ki magadért! Búcsúzz el a túlságosan rámenős fiútól, akivel randizol, kérj udvariasabb hangnemet a rátarti kollégádtól a megbeszélésen vagy töröld az durva kommentelőt az Instagramodról! Megérdemled, hogy méltósággal élj.

A női magabiztosságod, az érzés, hogy élvezed a női létet és tudatában vagy a külső és belső erősségeidnek idővel és tapasztalatok szerzésével egyre erősebbek lesznek: engedd meg magadnak, hogy elismerd magadon azt, amit szeretsz, légy büszke arra, amit elértél és amit képviselsz!

👑 tekints szeretettel magadra és ne pocskondiázd az adottságaidat: ha elfogadod magad, sokkal vonzóbb lesz a megjelenésed is, mert az egész kisugárzásodra kihat, ha jóban vagy önmagaddal.

👑 bátran emeld ki az előnyös oldaladat: hangsúlyozd ki sminkkel az arcod szépségét, légy büszke a csábos dekoltázsodra egy rafinált felsőben, vagy a csinos lábaidra az új miniszoknyádban! A csábításra való képesség a női lét fontos része: ha ízlésesen csinálod, cseppet sem kell szégyenkezned emiatt! női archetípus

Ha a tudásodnak, tapasztalatodnak, élethelyzetednek köszönhetően erőfölényt élvezel másokkal szemben, tudatos vagy tudattalan választás előtt állsz: használhatod az előnyödet segítségnyújtásra, mások akadályozására, esetleg tétlen is maradhatsz. Rajtad múlik, hogyan döntesz:

👑 ha például az egyetemen egy tantárgyból jó vagy, esetleg a munkahelyeden értesz valamihez, amihez más nem, segíthetsz a társaidnak és feljebb emelheted őket, de hátat is fordíthatsz a segítségre szorulónak;

👑 érettebb korban, tapasztalt szakemberként vagy vezetői szerepkörben támogathatod az általad vezetett, mentorált embereket abban, hogy sikeresek legyenek, de ugyanígy megteheted, hogy keresztbe teszel nekik.

A döntés a te kezedben van. Ahogy a mondás tartja:

egy ember valódi jelleme akkor mutatkozik meg, amikor hatalmat kap.

A királynői archetípus azáltal erősíthető, hogy az erődet, tapasztalataidat és tudásodat mások javára használod.

Különösen nagy ereje van annak, ha a nők egymást segítik – törekedj arra, hogy jóindulattal fordulj nőtársaid felé, ne az irigység és versengés vezéreljen, inkább a jóakarat és a segítő szándék.

A banya (bölcsesség)

A banya vagy boszorkány szerepkör első hallásra talán nem hangzik túl csábítóan, pedig tudatosan vagy tudattalanul ott bujkál minden nőben születésétől fogva: ő nem egy gonosz banya vagy boszorkány, hanem egy olyan nő, aki hagyatkozik az intuícióira, a belső hangjára és kapcsolatot ápol a saját lelkével. Azért nevezik banyának, mert mi nők többnyire idős korunkra jutunk el arra a pontra, hogy – miután már sokszor megtapasztaltuk a banya minőség mibenlétét – merünk hinni abban, hogy nemcsak az eszünkre kell hallgatnunk, hanem a megérzéseinkre, érzelmeinkre is. A spiritualitás olyan kifejezés, amelynek hallatán sokan azonnal menekülőre fogják, pedig nem kell feltétlenül valami megalapozatlan, füstölőkkel és varázsgömbbel övezett hókuszpókusszal azonosítani: minden embernek vannak érzelmei, megérzései és lelke – nőként pedig könnyebben fel tudjuk venni a kapcsolatot ezekkel a belső mozgatórugókkal. Hogyan erősítheted?

🧙‍♀️ szánj időt rendszeresen arra, hogy befelé figyelj. Szorongsz? Csendesedj el és keresd meg az okát – így a racionális éned helyzetét is megkönnyíted, hiszen tudni fogja, min kell dolgozni.

🧙‍♀️ valami azt súgja, nem bízhatsz meg valakiben? Légy egy kicsit óvatosabb azzal kapcsolatban, mit bízol rá – talán a testbeszéde, a gesztusai vagy a hanglejtése olyan non-verbális üzenetet közvetített, amelyet tudattalanul beazonosítottál, még ha nem is tudnád megmondani, pontosan miért érzed ezt.

🧙‍♀️ adj hálát, imádkozz! Ha nem vagy vallásos, akkor is megtapasztalhatod, milyen fantasztikus erőforrást jelent, ha hálát adsz a sorsodért és reményteljesen vizualizálod a jövőbeli céljaidat. Találj ki magadnak egy kis szertartást, amelyben teret engedsz a hála, a remény és az elfogadás érzéseinek. Én tornázás vagy jógázás után lecsendesedve szoktam hálát adni 3 dologért az életemben és magam elé képzelni 3 jövőbeli célomat. Csak néhány perc, de nagyon sokat ad mentálisan.

A női lét csodálatosan sokrétű, légy büszke arra az színes eszköztárra, ami megadatott: fordítsd a magad javára és mások megsegítésére! Ha pedig időnként megbotlasz vagy felismered, hogy rossz útra tévedtél, semmi gond: igazítsd meg a koronádat, térj vissza a helyes útra és vonulj tovább! női archetípus

Korábbi, női önértékeléssel kapcsolatos bejegyzésemet itt olvashatod: MERD MEGMUTATNI, MILYEN KÜLÖNLEGES VAGY!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük