RAKOTT PADLIZSÁN

rakott_padlizsán_mentalgarden

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és vegán rakott padlizsán

Mai gasztro-bejegyzésem egy isteni nyári zöldségebéd, amely amellett, hogy nagyon finom, a rengeteg zöldségnek köszönhetően egészséges is. ? ? A recept 8 adagra szól (ennyi fér bele egy nagy jénai tálba), de nyugodtan felezheted vagy negyedelheted a hozzávalókat, ha ezt túl nagy mennyiségnek találod – ekkor a főzési-sütési idő is lerövidül. rakott padlizsán

Hozzávalók (8 adaghoz)

1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán

40 dkg vöröslencse

1 fej vöröshagyma

fél kiló burgonya

3 darab paradicsom

2 deci paradicsompüré (hígabb fajta)

3 gerezd fokhagyma

szárított oregánó/bazsalikom/rozmaring

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

  1. Elsőként tedd fel főni a krumplit (én félbevágva, héjastól szoktam és főzés után pucolom meg), közben el tudod készíteni a többi réteget.

  2. A vöröshagymát és fokhagymát pucold meg, aprítsd fel és tedd egy mélyebb serpenyőbe. Kicsit hevítsd fel őket (én zsiradék nélkül szoktam), majd önts rá fél liter vizet és öntsd a serpenyőbe a vöröslencsét is. Ahogy fő és felszívja a folyadékot, fokozatosan adj hozzá még vizet (kb.még egyszer fél litert), amíg a lencse puhára nem fő. Amikor a lencse megfőtt (ha már nem kemény), keverd hozzá a paradicsompürét, sót, borsot és szórd meg bátran bazsalikommal, rozmaringgal és oregánóval. Egy bolognai szószhoz hasonló állagú szószt kell kapnod, fontos, hogy szaftos legyen, mert ebben párolódik majd a padlizsán a sütőben. Ha nem találod kellően szaftosnak, önts még hozzá egy kis vizet és rottyants rajta még egyet. rakott padlizsán

  3. Mialatt fő a lencséd, szeleteld fel ujjnyi vastagságúra a nyers padlizsánokat és paradicsomokat.

  4. Amikor megfőtt a krumpli, hűtsd le, pucold meg és vágd szintén ujjnyi vastagságú szeletekre.

  5. Jöhet a rétegzés: egy nagy jénai tálba vagy magasabb falú tepsibe készítsd el, mert ez egy igen kiadós adag lesz: a jénai alját kend be kicsit a vöröslencse raguval (csak hogy ne tapadjon le a krumpli), majd erre rakj egy sor kruplit, amit kicsit sózz is meg, erre jöhet a padlizsán réteg, amelyet locsolj meg egy kanál olívaolajjal és fűszerezd pici sóval és borssal. Erre öntsd rá a vöröslencse szósz felét, majd jöhet egy sor paradicsom, majd újabb krumpli és padlizsán, végül zárd a rétegzést a vöröslencse szósszal és paradicsomkarikákkal. rakott padlizsán

  6. Ezután tedd a sütőbe és 200 fokon süsd 90 percig, hogy a padlizsán finom krémesre puhuljon a szószban.

  7. Tálaláskor meglocsolhatod egy kis tahinivel és kínálhatsz hozzá salátát is. Jó étvágyat!  ?️??‍?

Ha te is elkészítetted ezt az isteni rakott padlizsánt és fotód is van róla, bátran oszd meg Facebookon a recept alatt hozzászólásként vagy Instagramon a #mentalgardenrecept hashtaggel.

Ha szeretnéd lementeni a receptet a laptopodra, telefonodra vagy kinyomtatnád, akkor a Letöltöm gombra kattintva egyszerűen letöltheted az alábbi receptkártyámat. 

Legutóbb a cukor- és tejmentes nyári gyümölcslevesem receptjét osztottam meg, melyet itt olvashatsz: GYÜMÖLCSLEVES RECEPT

Tegnap pedig arról írtam, hogyan alakíthatsz ki nyugodtabb, csendesebb életmódot, hogy legyen időd magadra és mindarra, ami fontos számodra: NYUGODTABB ÉLET

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük