RAKOTT PADLIZSÁN

rakott_padlizsán_mentalgarden

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és vegán rakott padlizsán

Mai gasztro-bejegyzésem egy isteni nyári zöldségebéd, amely amellett, hogy nagyon finom, a rengeteg zöldségnek köszönhetően egészséges is. 🍆 🍅 A recept 8 adagra szól (ennyi fér bele egy nagy jénai tálba), de nyugodtan felezheted vagy negyedelheted a hozzávalókat, ha ezt túl nagy mennyiségnek találod – ekkor a főzési-sütési idő is lerövidül. rakott padlizsán

Hozzávalók (8 adaghoz)

1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán

40 dkg vöröslencse

1 fej vöröshagyma

fél kiló burgonya

3 darab paradicsom

2 deci paradicsompüré (hígabb fajta)

3 gerezd fokhagyma

szárított oregánó/bazsalikom/rozmaring

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

  1. Elsőként tedd fel főni a krumplit (én félbevágva, héjastól szoktam és főzés után pucolom meg), közben el tudod készíteni a többi réteget.

  2. A vöröshagymát és fokhagymát pucold meg, aprítsd fel és tedd egy mélyebb serpenyőbe. Kicsit hevítsd fel őket (én zsiradék nélkül szoktam), majd önts rá fél liter vizet és öntsd a serpenyőbe a vöröslencsét is. Ahogy fő és felszívja a folyadékot, fokozatosan adj hozzá még vizet (kb.még egyszer fél litert), amíg a lencse puhára nem fő. Amikor a lencse megfőtt (ha már nem kemény), keverd hozzá a paradicsompürét, sót, borsot és szórd meg bátran bazsalikommal, rozmaringgal és oregánóval. Egy bolognai szószhoz hasonló állagú szószt kell kapnod, fontos, hogy szaftos legyen, mert ebben párolódik majd a padlizsán a sütőben. Ha nem találod kellően szaftosnak, önts még hozzá egy kis vizet és rottyants rajta még egyet. rakott padlizsán

  3. Mialatt fő a lencséd, szeleteld fel ujjnyi vastagságúra a nyers padlizsánokat és paradicsomokat.

  4. Amikor megfőtt a krumpli, hűtsd le, pucold meg és vágd szintén ujjnyi vastagságú szeletekre.

  5. Jöhet a rétegzés: egy nagy jénai tálba vagy magasabb falú tepsibe készítsd el, mert ez egy igen kiadós adag lesz: a jénai alját kend be kicsit a vöröslencse raguval (csak hogy ne tapadjon le a krumpli), majd erre rakj egy sor kruplit, amit kicsit sózz is meg, erre jöhet a padlizsán réteg, amelyet locsolj meg egy kanál olívaolajjal és fűszerezd pici sóval és borssal. Erre öntsd rá a vöröslencse szósz felét, majd jöhet egy sor paradicsom, majd újabb krumpli és padlizsán, végül zárd a rétegzést a vöröslencse szósszal és paradicsomkarikákkal. rakott padlizsán

  6. Ezután tedd a sütőbe és 200 fokon süsd 90 percig, hogy a padlizsán finom krémesre puhuljon a szószban.

  7. Tálaláskor meglocsolhatod egy kis tahinivel és kínálhatsz hozzá salátát is. Jó étvágyat!  🍽️👩🏻‍🍳

Ha te is elkészítetted ezt az isteni rakott padlizsánt és fotód is van róla, bátran oszd meg Facebookon a recept alatt hozzászólásként vagy Instagramon a #mentalgardenrecept hashtaggel.

Ha szeretnéd lementeni a receptet a laptopodra, telefonodra vagy kinyomtatnád, akkor a Letöltöm gombra kattintva egyszerűen letöltheted az alábbi receptkártyámat. 

Legutóbb a cukor- és tejmentes nyári gyümölcslevesem receptjét osztottam meg, melyet itt olvashatsz: GYÜMÖLCSLEVES RECEPT

Tegnap pedig arról írtam, hogyan alakíthatsz ki nyugodtabb, csendesebb életmódot, hogy legyen időd magadra és mindarra, ami fontos számodra: NYUGODTABB ÉLET

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük