LIFESTYLE INFLATION

lifestyle_inflation

LIFESTYLE INFLATION – Miért nem spórolsz többet akkor sem, ha többet keresel?

Hogy lehet az, hogy hiába keres valaki többet, mint jó pár évvel ezelőtt, mégsem tud többet megtakarítani? Mi az oka, hogy sokszor olyanok is panaszkodnak arra, hogy szinte csak a megélhetésükre elég a fizetésük, akik jólfizető állásban vannak, ahol évről évre fizetésemelést is kapnak vagy évek óta sikeres vállalkozást vezetnek? 🤔 lifestyle inflation

Ezekre a kérdésekre ad lehetséges választ a lifestyle inflation jelenség, amit magyar szabadfordításban talán életszínvonal-inflációnak neveznék.

A kifejezés azt jelenti, hogy a fizetésünk emelkedésével növekednek az életszínvonalunk fenntartásának költségei, így hiába keresünk többet, a költségeink ezzel párhuzamosan nőnek, így hó végére ugyanúgy elköltjük a pénzünket, mint korábban.

Az első igazi fizetés!

Amikor a diploma megszerzése után elkezdtem dolgozni, szinte váratlanul ért a „hatalmas” fizetés, hiszen diákként elég szerényen éltem a mindennapokat ösztöndíjból, támogatásokból, diákmunkából, szülői segítséggel. Vasárnap esténként reklámszatyrokkal megpakolva tértem vissza Szegedre, amelyekben ott lapult az anyukám által csomagolt heti ellátmány, néha megengedtem magamnak, hogy a menzán egyek egy-egy zóna menüt és a barátommal ünnepnapokon pizzériába mentünk. Könyveket könyvtárból kölcsönöztem, kincsként kezeltem az évi(!) ötezer forintos egyetemi könyvutalványt, amit hetekig tartó fontolgatás után költöttem el. Ez mindig eszembe is jut, valahányszor az ebből vásárolt Mester és Margaritára vagy a Gyűrűk Ura köteteimre téved a szemem a könyvespolcon. 😊

Nyaralni folyópartra jártunk, amikor épp nem nyári munkát végeztem, a barátnőimmel parkokban üldögélve élveztük a napsütést és a világmegváltó beszélgetéseket. Az albérleten pedig néhány lánnyal és jópár poloskával osztoztam – mindezekkel együtt nagyon boldogan teltek az egyetemi éveim.

Aztán egyik napról a másikra belecsöppentem a munka világába, és az első fizetésemből felvásároltam egy fél könyvesboltot, megvettem a régóta áhított kockás Converse tornacipőmet, színházjegyet, parfümöt, menő belvárosi fodrászhoz mentem frufrut vágatni (ami mellesleg elég rossz ötletnek bizonyult) és koktélozni. Ebédszünetben irodai étkezdékben ettünk minden nap, a kapott ruhapénzt egy hónap alatt eltapsoltam és elképedve láttam hó végén, hogy elfogyott a teljes fizetésem… bár akkor még nem tudtam, de súlyosan beszippantott a lifestyle inflation.

Ezt felismerve az első pénzszórási hullám után racionalizáltam a költségeimet, így nem bánom, hogy kellően „megünnepeltem” az első igazi jövedelmemet, hiszen megdolgoztam érte és egyben tanulópénz is volt. Hiába kerestem egy hónap alatt annyit, mint az egyetem melletti diákmunkámmal egy félév alatt, be kellett látnom, hogy ha folytatom a pénzszórást, sehova sem fogok jutni.

Hasonló eset, csak nagyban, amikor valaki a munkahelyi előmenetellel párhuzamosan az egyre magasabb presztízséhez igazodva újabb/nagyobb autót, lakást, órát, ruhákat vásárol, drágább edzőterembe vált bérletet, luxusnyaralásra megy, hetente többször étteremben vacsorázik.

A nagyobb ház/autó fenntartási költségei is magasabbak persze, a márkás ruhákat tisztítóba kell vinni, nem lehet simán bedobni a mosógépbe, a csúcsminőségű telefont szakszervizben kell javíttatni, a trendi edzőterembe meg csak nem megy az ember kopott edzőcipőben… így elindul egy ördögi kör, amelyből aztán nehéz kiszállni. 💸

Hogyan kerülheted el?

FIZETÉS – KÖLTŐPÉNZ = MEGTAKARÍTÁS ?

Van, aki azt tekinti megtakarításnak, ami hó végén marad a fizetéséből, miután minden havi költséget kifizetett belőle. Ezzel a megközelítéssel az a probléma, hogy amíg elérhető egyenleget látunk a számlánkon, addig jóval hajlamosabbak vagyunk el is költeni azt, míg végül hó végén valóban nem is marad túl nagy félretehető összeg. Mikor van nagyobb esély, hogy lecsapsz egy akciós nyári rucira – ha tudod, hogy a számládon tízezer forint van a jövő heti fizetésig, vagy ha ott virít még ötvenezer? Én tutira az utóbbi esetben. 👗🤩

FIZETÉS – MEGTAKARÍTÁS = KÖLTŐPÉNZ !

A megoldás a helyzet elkerülésére az lehet, ha megfordítod a gondolatmenetet: a lehetőségeid figyelembevételével kialakítasz egy havi megtakarítási célt és csak az ezen felüli összeget tekinted elkölthető bevételnek, költőpénznek. A megtakarítandó összeget már a fizetésed napján helyezd át egy megtakarítási számlára és tekintsd nemlétezőnek, ez nem a havi költségeid fedezésére szolgál, hanem hosszútávú célokra vagy vészhelyzetre. A megmaradt bevételedet tekintheted megélhetési forrásnak, élj úgy, mintha csak ennyi lenne a fizetésed: ehhez igazítva válassz lakóhelyet, közlekedési módot, étkezési lehetőségeket, szabadidős elfoglaltságot. Így nem az életmódod határozza majd meg a céljaidat, hanem az egész életstílusodat a pénzügyi célkitűzésed fényében alakítod ki és hónapról hónapra következetesen haladsz a tervezett megtakarításaid felé. Ha pedig nőnek a bevételeid – akár tartósan egy fizetésemeléssel, akár egyszeri alkalommal – a növekedés nagy része szolgálja a megtakarításaid növekedését, a költőpénzed maradjon változatlan!

lifestyle_inflation

 

Hogyan védem ki a lifestyle inflationt a saját életemben?

Engem úgy neveltek, hogy a takarékosság és racionális gazdálkodás erény és a felnőtt életemet is eszerint élem. Nagyon hálás vagyok ezért a mentalitásért, szerintem egy szülő ezzel többet adhat a gyerekének, mintha venne neki egy autót, lakást vagy pénzt adna a a kezébe.

Ahogy az évek során nőttek a bevételeim, a költőpénz helyett a megtakarítást növeltem a képletben, így továbbra sem szórom a pénzt, hanem takarékoskodok. lifestyle inflation

A költőpénz figyelembevételével pedig már rutinszerűen élem az életem, ennek fényében alakítottam ki a napi szokásaimat. Ötletként megosztok veletek néhány esetet arról, hogy mire figyelünk a férjemmel együtt már évek óta. 

🏡 Lakás: amikor évekkel ezelőtt a megvásároltuk az otthonunkat, sokat morfondíroztunk azon, hogy milyen tényezők a fontosak számunkra, végül a keresett otthonnal kapcsolatban azt vártuk el, hogy erkélyes, beépített szekrényes és napfényes legyen, lehetőleg 60 nm fölött. Találtunk is egy parkokkal körülvett panellakást, ami tágas, napfényes, rengeteg tárolási lehetőséggel rendelkezik és mivel ezek alapján megfelel az eredeti elvárásainknak, már 6 éve örömmel élünk itt. Az anyagi lehetőségeink bővülésével elköltözhettünk volna a panelből, de meghúztunk egy határt a jövőbeli megtakarítási céljaink érdekében és úgy döntöttünk, még egy jó darabig ebből hozzuk ki a maximumot, hogy a jövőben majd egy kis kertes házat vehessünk. 

🍲 Ételek: évek óta elképedve figyelem, milyen hatalmas tömeg hömpölyög minden délben a bevásárlóközpontokban, mekkora sorok kígyóznak a menzák előtt és milyen irracionális összegeket kérnek el ezek a helyek egy-egy ebédmenüért. Felnőtté válásom hajnalán én is lelkesen lapátoltam ezeket a menüket, aztán fokozatosan tudatosabb lettem az étkezésben és a pénzhez való viszonyomban is. Az otthoni főzéssel sokkal jobb minőségű ebédet fogyaszthatok, a menzai árak töredékéért. Gondold csak végig: egy otthoni ebéd kb. 500 forint, egy menzai kb. 1 000, ez napi 500 forint megtakarítást jelenthet, ami 20 munkanap alatt 10 000 forint. És ez csak az ebéd… évi 120 ezer forintból márpedig elég szép helyekre el lehet jutni, sok élményt lehet szerezni…

🚌 Közlekedés: áprilistól októberig a városban biciklivel közlekedünk, nálam ez a munkahelyem megválasztásnál is fontos szempont volt. Hideg évszakokban pedig BKV bérletet vásárlunk. Ha hosszabb útra indulunk hétvégén, vonatra vagy buszra szállunk. Egyelőre nincs autónk, az így megspórolt összeget inkább félretesszük és olyan utazásokra költjük, amire évtizedek múlva is csodás emlékként gondolunk vissza.

Persze mindenki maga érzi, számára mi az, ami elengedhetetlen a boldogsághoz, mi ezekkel a kompromisszumokkal együtt is szeretjük az életünket.

Olyan egyszerű szemléletváltással – mi szerint úgy élsz, mintha csak a fizetésed töredéke állna csak rendelkezésedre – hatalmas változást hozhatsz a pénzügyi helyzetedbe. A következetesség hatalmas segítőd lehet az élet minden területén, így ebben is: amikor úgy érzed, hogy „á, ebben a hónapban nem kötöm le előre a pénzem, inkább bevetem magam egy plázába vagy megrendelek egy nagy csomó ruhát online”, gondolj arra a célra, amiért elkezdted az egészet. Hidd el, megéri áldozatot hozni, és csodás érzés lesz megveregetni a saját válladat, amikor a célodhoz érsz.

Ha egy-egy hónapban megbotlasz, akkor se add fel, a következő hónapban térj vissza a szokásaidhoz és bocsáss meg magadnak. Senki sem tökéletes, légy magaddal türelmes, minden változás időt igényel.

Amelyik hónapban sikerült tartani a megtakarítási célt, abban jutalmazd meg magad! Na nem egy shopping-túrával, hanem kirándulással a természetben, egy esti habfürdővel, testmozgással vagy egy aprósággal, ami emlékeztet arra, milyen kitartó vagy. 🌟

Remélem, érdekesnek találtad a bejegyzésemet, őszintén hiszek benne, hogy támogatni fog abban, hogy elérd a pénzügyi céljaidat. Nekem rengeteget segített ez a fajta tudatosság és a saját életemben tapasztalom, mennyire hatékonyan működik.

Korábbi, takarékossággal kapcsolatos bejegyzésemet itt olvashatod: TAKARÉKOSSÁG

Te hogyan képzel megtakarítást? Van olyan jól bevált trükköd, ami segít a tartalékképzésben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük