GLUTÉNMENTES PIZZA RECEPT

Gluténmentes, tejmentes, vegán pizza recept

Szereted a pizzát? Én nagyon! Ha a hagyományos lisztes-sajtos verziót te is túl megterhelőnek érzed, próbáld ki ezt a receptet, amellyel szintén nagyon finom, vékony tésztájú, ropogós pizza süthető, ráadásul könnyű, vegán, gluténmentes és tejmentes, rostokban és lassan felszívódó szénhidrátban gazdag, így az elfogyasztása után is jól érzed majd magad. Szerintem akkor jó egy étel, ha egyszerre kedvez az ízlelőbimbóknak és a közérzetnek. ??‍?

Szükséged lesz hozzá néhány speciális hozzávalóra, ezekről írok is néhány szót, hogy ne tűnjenek annyira idegennek, ha összeakadsz velük bevásárláskor. ?

Zabliszt: a zabliszt boltban is kapható, de ha zabpelyhet vásárolsz és ledarálod egy aprítógépben, ugyanolyan jó lisztet nyersz és anyagilag is jobban jársz. Ha nagyon kell figyelned a gluténmentességre, akkor olyan zabot keress, amire rá van írva, hogy gluténmentes (reformüzletekben kapható ilyen), mert a hagyományos élelmiszerüzletekben kapható zabpehely „fertőzött” lehet gluténnal. Ha viszont nem vagy érzékeny, akkor bármilyen bolti verzió tökéletes.

Csicseriborsóliszt: a csicseriborsóliszt nem más, mint finomra őrölt csicseriborsó. Csak nagyon erős darálógépben állíthatod elő otthon, mert a csicseriborsó igen kemény, így ha nincs ilyened, akkor reformboltban meg tudod vásárolni a kész csicseriborsólisztet, de például a Sparban is találkoztam már vele a reformpolcon.

Tápiókakeményítő: a tápióka egy gumós gyökerű növény, amely nagyon magas keményítőtartalmú és liszt formájában segít, hogy a tésztád ropogósra süljön. Én főzelékekbe is ezt használom sűrítésre, nagyon jó állagot lehet vele elérni.

Lenmagpehely: őrölt lenmag – ha van kávédarálód, akkor egész lenmagból is tudsz darálni magadnak, máskülönben szintén reformüzletben kapható. A lenmag vízzel keverve kocsonyásá válik, ez segít összetartani a tésztát, a tojáshoz hasonlóan. Azért jobb a pehely használata az egész lenmagnál, mert jobban kocsonyásodik és könnyebben is tudja hasznosítani a szervezeted.

Hozzávalók (2db kb.20 cm átmérőjű pizzához)

150g csicseriborsóliszt

150 g zabliszt (vagy darált zabpehely)

50g tápiókakeményítő

10g lenmagpehely

10g élesztő

1 teáskanál só

3 dl langyos víz

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra légkeveréssel.

Keverd össze a száraz hozzávalókat, morzsold bele az élesztőt, majd add hozzá a vizet és keverés után hagyd állni 15 percet. Ne lepődj meg, ez nem egy kelesztett, ruganyosan gyúrható pizzatészta lesz, hanem egy kicsit folyékony massza, de sütés közben összeáll majd.

Kenj ki egy evőkanál olívaolajjal egy tepsit: két részletben tudod majd megsütni a két pizzát: a massza felét öntsd a tepsi közepére, majd minél vékonyabban kend szét kör alakban. Minél vékonyabbra sikerül eloszlatni, annál ropogósabb lesz a végeredmény, szóval csak ügyesen! 🙂

Ezután told be a tésztát a sütőbe 5 percre, közben készítsd elő a feltéteket. Azért érdemes elősütni, mert ha egy kicsit már megszilárdul a tészta teteje, akkor könnyebb eloszlatni rajta a szószt és a többi finomságot.

Miután letelt az 5 perc és kivetted a sütőből, locsold meg a tetejét is egy kis olívaolajjal, ezután jöhet a szósz és a feltétek.

Szószhoz a legegyszerűbb módszer: kb. 2 dl paradicsompürében (hagyományos, boltban kapható 2 decis üvegben 18%-os sűrített paradicsom) keverj el egy összetört fokhagymagerezdet, szórj bele egy kanál szárított bazsalikomot és egy kanál oregánót, ízlés szerint meg is sózhatod. Ez elég lesz a két kerek pizzára. Erre pedig rápakolhatod a feltéteket – bármit, amit szeretsz. Nálam ez lilahagyma, friss bazsalikomlevelek, koktélparadicsom és olajbogyó voltak. De mehet rá gomba, kukorica, spenótlevél, újhagyma, stb.

Told vissza a sütőbe és süsd további 20-25 percig, amíg szép ropogósra sül a tészta. Ha egy kicsit kihűlt, óvatosan nyúlj alá egy hosszú késsel és szedd fel a tepsiről. Jó étvágyat!

Te is gyakran sütsz otthon pizzát? Mi a kedvenc feltéted?

Ha elkészítetted és készítesz róla fotót, bátran oszd meg Facebookon a recept alatt hozzászólásként vagy Instán a #mentalgarden hashtaggel.

Ha szeretnéd lementeni a receptet a laptopodra, telefonodra vagy kinyomtatnád, akkor a Letöltöm gombra kattintva egyszerűen letöltheted az alábbi receptkártyámat. gluténmentes pizza recept

Múlt héten kedvenc mártogatós nasim, a hummusz receptjét osztottam meg, ha lemaradtál róla, itt találod: HUMMUSZ RECEPT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük