A BOLDOG GARDRÓB

GARDRÓB, AMELYBEN ÖRÖMÖDET LELED

Képzeld el, hogy tíz perccel indulás előtt még pizsamában vagy és ez cseppet sem aggaszt, mert tudod, hogy ha kinyitod a szekrényed ajtaját, egy perc alatt össze tudsz válogatni akár több szettet is, amelyekben biztosan jól fogod érezni magad aznap. Ugye milyen jól hangzik? gardrób

Néhány éve célul tűztem ki, hogy megpróbálom lecsökkenteni azt az időt és felesleges stresszt, amit olyan szükséges mindennapos tevékenységekkel töltök, mint például az öltözködés. Szeretek időnként kiöltözni, de a hétköznapokon inkább a csinos, mégis gyors és kényelmes öltözködésre voksolok, amely tükrözi azt, amilyen vagyok. Korábban alig fértek a ruháim a szekrényben és percekig tartott, mire megtaláltam, amit keresek, ráadásul nem is mindig éreztem kényelmesen magam abban, amit viseltem. Ezt szerettem volna átalakítani olyan módon, amely támogatja a hatékony reggeli készülődést vagy az utazásokra való bepakolást amellett, hogy az öltözködés öröme megmarad és jól érzem magam szeretett ruháimban.

Az ezen az úton szerezett tapasztalataimat szeretném megosztani veled mai írásomban, hátha te is fontolgatsz hasonlót őszi-téli ruhatárad rendezgetésekor. gardrób

RÁD MELYIK ÉVSZAK JELLEMZŐ?

Tudtad, hogy szem- és hajszínünk, valamint bőrtónusunk alapján mindannyian besorolhatók vagyunk a 4 évszakról elnevezett 4 színtípus valamelyikébe? Ezek pedig további 3-3 kategóriába oszthatók az telített-telítetlen, meleg-hideg, sötét-világos tengelyen.

Vannak színek, amelyektől szebben csillog a szemünk, üdébb az arcunk és kiemelik a természetes tónusainkat, mások pedig sápasztanak, túldominálnak és valahogy eltompítják az egész megjelenésünket.

Ha olyan gardróbra vágysz, amelynek darabjai jól passzolnak hozzád és egymáshoz, érdemes egy kis önismereti útra indulnod ezen a területen is, így sokkal könnyebb lesz előnyösen öltözködnöd és vásárolnod. Mivel egy adott színpalettán mozogsz, a ruháid, kabátjaid, cipőid és kiegészítőid sokkal egységesebb összképet mutatnak majd.

A színtípusodra való átállás nem kell, hogy azt jelentse, hogy drasztikusan mindent kidobálsz, ami nem passzol hozzád, inkább egyfajta tudatosságot ad, hogy a következő vásárlásaid alkalmával már olyan színekben gondolkodj, amelyek jól állnak, így fokozatosan feljavíthatod a gardróbodat.

A bejegyzés végére belinkeltem egy cikket, amely segítségével te is be tudod azonosítani, melyik kategóriába tartozol és azt is láthatod, melyek a típusodhoz leginkább passzoló árnyalatok. Ha pedig még ennél is jobban belemerülnél a témába, már Magyarországon is sok színtanácsadó dolgozik, akikhez időpontot foglalva személyre szabott konzultáción vehetsz részt. gardrób

SELEJTEZZ!

Egy átláthatóan rendszerezett gardróbból öltözködni kész felüdülés, főleg, ha korábban majd szétfeszült a teletömött ruhásszekrényed ajtaja.

Ha évente két alkalommal szánsz néhány órát arra, hogy átnézd az őszi-téli és tavaszi-nyári váltáskor a ruháidat és kiselejtezed a felesleges, kényelmetlen vagy elhasználódott holmikat, idővel azt veszed majd észre, hogy már csak olyan darabjaid vannak, amelyek mindegyikét hordod és szereted. gardrób

Én nem egy csapásra szoktam mindent átnézni, mert a végére fáradtan már nem lennék olyan motivált, inkább két-három nap alatt csak napi egy-egy esti órát rászánva a táskákra, cipőkre, kabátokra, ruhákra, fehérneműkre és ékszerekre. 👜

Minden ruhadarabnál tedd fel magadnak a kérdést:

   ♥ Jól áll a színe és a fazonja? Csinosnak érzem magam benne?

   ♥ Kényelmes?

   ♥ Viseltem az elmúlt évben?

Ha ezek közül egyre is nem a válasz, akkor jó esély van rá, hogy azzal teszel jót magadnak, ha elengeded az adott holmit. A leselejtezett, de jó állapotú darabokból tarthattok ruhacserét a barátnőiddel, rokonaiddal, eladhatod az interneten vagy el is adományozhatod egy adományboltnak vagy egy gyűjtőponton. Így valaki más még boldog lehet a ruhában, amelyre már nincs szükséged.

💡Ha pedig van olyan pamutholmid, amely egyszerűen elhasználódott a sok igénybevételtől, darabold fel törlőrongynak, így maximálisan kihasználod, mielőtt kidobnád. gardrób

Kisebb ruhatárból sokkal könnyebb öltözködni, hiszen jóval kevesebb lehetőség közül kell választanod, a színtípusod követésének köszönhetően egymással jól kombinálható darabok sorakoznak a polcaidon és vásárláskor tudatosan úgy tudsz válogatni, hogy új szerzeményeid jól illenek majd a meglévő gardróbodba.

Nincs impulzusvásárlás, felesleges ruhadarabok, „nincs egy göncöm, amit felvehetnék” érzés és ettől jobban is érzed majd magad. 

Utazáskor is nagy könnyebbség, hogy egymáshoz jól passzoló öltözékeid vannak, hiszen így kevesebb ruha is elég, mert jól tudod őket variálni.

DE JÓ, EZT HOL VETTED?

Ahogy néhány héttel ezelőtt a tudatos vásárlásról szóló bejegyzésemben írtam, jó ötlet lehet, ha először a használt áruk piacán nézel körül, ha szükséged van valamire: ez a ruhákra különösen érvényes. Tele van a Facebook adok-veszek csoportokkal, körülnézhetsz a Marketplace-en vagy a Jófogáson és te is feltöltheted feleslegessé vált darabjaidat. Ha pedig az a típus vagy, aki szereti felpróbálni, megérinteni a ruhákat vásárláskor, akkor a turkálóknál és adományboltoknál jobb helyet keresve sem találsz, ha különleges holmikra vadászol jó áron. 👗

Egyre több nő és férfi nyitott a használt ruhák iránt, ami szerintem szuper trend, hiszen miért landoljanak szemétdombon olyan ruhák, amelyek tökéletesen szolgálnak még évekig?

Nagy-Britanniából indult a közösségi média platformokon a Second Hand September („Másod Kézből Szeptember”), amely arra szólítja fel a csatlakozókat, hogy ne vásároljanak új ruhát ebben a hónapban. gardrób

Én arra biztatnálak, hogy az év minden hónapjában légy tudatos vásárló és gondolkodj használtban, mielőtt újonnan szereznél be valamit, legyen az ruha, lakberendezési holmi, bútor vagy elektronikus cikk. Amivel pedig rendelkezel, arra vigyázz és becsüld meg, hogy maximálisan kihasználhasd.

Inspiráció gyanánt készítettem egy lapozható fotóalbumot, amelyben kedvenc használt ruháimat mutatom be, hátha Te is kedvet kapsz ehhez a kreatív, környezetbarát és takarékos alternatívához:

 

Remélem, sikerült ezzel a bejegyzéssel néhány ötletet adnom, hogy még több örömöt lelj a ruhatáradban.

Korábbi, tudatos vásárlásról szóló bejegyzésemet itt érheted el: TUDATOS VÁSÁRLÁS

Ha pedig szeretnéd kideríteni melyik színtípusba tartozol, ez a cikk nagyon jó forrás lehet: színtípusok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük