TÖKFŐZELÉK ÉS ZÖLDSÉGFASÍRT RECEPT

Gluténmentes, tejmentes tökfőzelék és zöldségfasírt

Te is odavagy a friss zöldségekért és a zöldséges fogásokért? Még így is előfordul időnként, hogy marad néhány zöldség a hűtődben, amelyek már kicsit elfonnyadnak, mire rájuk találsz? – Akkor a mai tökfőzelék és vegafasírt receptem Neked szól! 😉

Ahogy egyre beljebb úszunk a nyárba, a piacok standjait fokozatosan elözönlik a friss hazai zöldségek, főzelékfélék, zöldfűszerek, saláták – eljött az idő, hogy feltöltsd a szervezeted vitaminokkal, tápanyagokkal és finom falatokkal!

Már lehet kapni friss kaprot és zsenge tököt vagy cukkinit a piacon, amelyekből finom nyári főzeléket készíthetsz.

A zöldségfasírt olyan esetekben is szuper megoldás, ha már egy kicsit szottyadtak a zöldségeid, ezért frissen már nem szívesen fogyasztanád el őket – a fasírtba tökéletesek lesznek, így nem kell elpazarolnod a megvásárolt ételt.

Hozzávalók (3-4 adag)

A tökfőzelékhez:

1 kg friss vagy fagyasztott gyalult tök vagy cukkini (kb. 1.2 kg tisztítás előtt)

 1 csokor kapor

3 dl növényi tej

2 púpos evőkanál tápiókakeményítő vagy bármilyen liszt

1 evőkanál ecet

egy teáskanál só

A zöldségfasírthoz:

40 dkg tisztított zöldség (ez lehet répa, cékla, karfiol, zeller, brokkoli, káposzta)

1 tojás vagy 1 „lenmagtojás”

 4-6 evőkanál gluténmentes zabpehely

 1 gerezd fokhagyma

egy vöröshagyma fele

 1 teáskanál só

fűszerek, amiket szeretsz

Ha a főzeléket és a fasírtot is szeretnéd elkészíteni, kezdd a fasírttal, így egyszerre készülsz el velük.

A fasírthoz használhatsz csak egy fajta zöldséget vagy vegyesen, nekem most répám és céklám volt.

  • Tisztítsd meg, darabold fel apró kockákra és párold egy kis vízzel addig, amíg teljesen megpuhul (ha friss tököt vettél a főzelékhez, ezalatt legyalulhatod).
  • Szűrd le, törd össze pépesre krumplinyomóval vagy villával, majd kapcsold be a sütőt 200 fokra, hogy előmelegedjen. Az összetört zöldséghez add hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a tojást és a fűszereket.
  • Keverj hozzá fokozatosan zabpelyhet addig, amíg olyan – még lágy – masszát kapsz, amelyből már golyók formázhatók. A zabpehely mennyisége függ attól, milyen zöldséget használsz, így tapintás alapján érzed majd, mikor jó: ha még puha az állaga, de már tudsz belőle golyót gyúrni, akkor jó. Ha túl sok zabpelyhet teszel hozzá, nagyon kemény lesz sütés után.
  • Formázz golyókat a masszából, tedd sütőpapírral kibélelt tepsire és az előmelegített sütőben süsd 20 percig.

Tojás: ha vegán ételt szeretnél készíteni, akkor tojás helyett készíthetsz „lenmagtojást”: 3 evőkanál vízben keverj el egy evőkanál lenmagpelyhet és hagyd állni 10 percig, így egy kocsonyás, tojásfehérje állagú keveréket kapsz, ami mehet a fasírtba.

Fűszerek: a só mellett használhatsz borsot, pirospaprikát, kurkumát, őrölt koriandermagot, köményt, római köményt, szerecsendiót, zöldfűszereket – bármit, amit szeretsz. Én most szerecsendiót, kurkumát és római köményt használtam.tökfőzelék

A tökfőzelékhez gyalult tökre lesz szükséged: ezt fagyasztva is megvásárolhatod, de ha frisset szeretnél használni, akkor hámozd meg, vágd ketté és kapard ki a magjait, majd gyaluld le. Ha nincs zöldséggyalud, akkor egy nagylyukú sajtreszelő is tökéletesen megfelel erre a célra.

  • A gyalult tököt tedd egy fazékba kb.1 deci vízzel közepes fokozaton főni lefedve és 5 percenként keverd meg kicsit – kb.20 perc alatt puhára fő, de teszteld kóstolással: az a cél, hogy teljesen megpuhuljon.
  • Közben önts 2 púpos evőkanál tápiókakeményítőt vagy bármilyen lisztet egy tálba, és a növényi tejet fokozatosan hozzáadva keverd el csomómentesen – ez lesz a habarás.
  • Ha a tök megpuhult, öntsd hozzá a habarást és takarékon főzd addig, amíg besűrűsödik (1-2 perc). Ezután a tűzhelyet kikapcsolva keverd hozzá a frissen aprított kaprot (csak a leveleket, a szára túl kemény), sózd és adj hozzá egy evőkanál ecetet.

Ekkorra a fasírtod is elkészült. Jó étvágyat! 😍🥣tökfőzelék

Ha elkészítetted és készítesz róla fotót, bátran oszd meg Facebookon a recept alatt hozzászólásként vagy Instán a #mentalgarden hashtaggel.

Ha szeretnéd lementeni a receptet a laptopodra, telefonodra vagy kinyomtatnád, akkor a Letöltöm gombra kattintva egyszerűen letöltheted az alábbi receptkártyáimat.

Múlt héten a gluténmentes pizza receptjét osztottam meg, ha lemaradtál róla, itt találod: GLUTÉNMENTES PIZZA RECEPT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük