TIHANY

Tihany: vadvirágos túrák, pillangók és falusi romantika

Három évvel ezelőtt bennünket is elkapott a nagy levendulafesztivál-láz, így kiszemeltük a tihanyi fesztivál csúcspontjának számító szombati napot egy romantikus hétvégi kirándulás reményében.

Attól tartottam, hogy a levendulamezők olyan nehezen megközelíthetők, hogy egyénileg meg sem találnánk őket, így a legjobb megoldásnak egy szervezett egynapos buszos túra tűnt: reggel Budapestről elvisznek a levendulásba és este szépen visszahoznak, ráadásul kuponkedvezménnyel, féláron. Szuper, ez kell nekünk! Utazásunk azzal kezdődött, hogy a hajnali gyülekezéskor a Felvonulási téren azzal szembesültünk, hogy rajtunk kívül kizárólag nyugdíjasok találták még úgy, hogy ez egy szupi lehetőség. 😅 Délután pedig a nagy levendulaszüretből felpillantva arra ocsúdtunk, hogy elhúzott mindhárom nyugdíjas-busz és otthagytak bennünket a 40 fokos déli napon a földeken… 😮 Miután kisírtam magam a levendulamezők melletti árokparton, megfogadtuk, hogy a következő évben talán jobb lesz, ha magunknak szervezzük meg a kirándulást.

Egy évvel később így is tettünk, kiszemeltünk egy júniusi hosszú hétvégét és bejártuk a gyönyörű tihanyi túraösvényeket.

Tihanyt mesés útvonalak szövik be, ahol hegyekre kaptathatunk az árnyékos erdőkben, barlangokat fedezhetünk fel, virágos mezőkön andaloghatunk, jó időben pedig strandolhatunk a Balaton partján. Túra közben csodaszép pillangókat kaptunk lencsevégre, eldugott levendulamezőkön sétáltunk, piknikeztünk a vadvirágos réteken: hihetetlenül sokszínű a természet.

Az Ófaluban is érdemes barangolni, különleges hangulattal bírnak a lejtős kis utcák, az apátság és a Belső-tó környéke. Változatos magyaros és halételek között válogathatsz az éttermekben, jó szívvel ajánlom a Régi Idők Udvara Skanzen és Éttermet, ha falusi hangulatú falatozásra vágysz.

Szombatonként pedig a termelői piacon bóklászva kezdheted a napot a tihanyi révállomás közelében.

Távolsági busszal utaztunk Budapestről, a busz több helyen is megáll Tihanyon belül, így nagyon kényelmes a közlekedés. Bárhol is szállsz meg, minden kellemes gyalogtávolságra van, a levendulamezőket is beleértve. Ha egy romantikus, természetben barangolós, pillangókkal tarkított hétvégére vágysz, akkor Tihany ideális úticél lehet számodra.

Levendulát pedig nemcsak Tihanyban szüretelhetsz, hanem akár a balatoni Kőröshegyen, a Pest megyei Pilisborosjenőn vagy az alföldi Mórahalmon is.

A tihanyi túralehetőségekről bővebben olvashatsz például ezen az oldalon.

Te jártál már Tihanyban? Van olyan étterem, szálláshely vagy látnivaló, amit ajánlanál?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük