FILMAJÁNLÓ #2 – RENDKÍVÜLI ROMÁNCOK

Ezen a hétvégén olyan szerelmesfilmekről készítettem ajánlót, amelyek nem a hagyományos férfi-nő kapcsolatokról szólnak, hanem olyan emberek között szövődnek, akik inkább azt választották, hogy vállalják az őszinte érzéseiket ahelyett, hogy a berögzült szokások és elvárások közé préselnék magukat.filmajánló

Érdekes, hogy habár még manapság is nagyon megosztó ez a téma, ezek a filmek nem napjainkban játszódnak, hanem a 20-as, 50-es és 80-as években. Remélem, lesz köztük olyan, amely felkelti az érdeklődésedet. 📽️🤩 filmajánló

CAROL

Carol (Cate Blanchett) egy gazdag, arisztokratikus, kifinomult megjelenésű nő, aki lélektelen házasságban él férjével és a családi boldogságot egyedül kislánya testesíti meg számára. Egy nap karácsonyi ajándékvásárlás közben összesodorja az élet Therese-zel (Rooney Mara). Therese egy manhattani áruházban dolgozik eladóként, szürkén és érzelemszegényen telnek a mindennapjai. A két nő között azonnal kialakul a kölcsönös szimpátia, de ez valahogy több, valamiért más, mint egy egyszerű női barátság… filmajánló

Ebben a filmben engem leginkább az a finom ív fogott meg, ahogyan az érzelmek alakulnak: minden apró gesztusnak, összepillantásnak és félmondatnak jelentősége van. A látványvilág is csodaszép: az ötvenes évek Amerikájának füstös-elegáns hangulata, a szépséges ruhák és belső terek megérintik az ember lányát. 

Forrás

SZÓLÍTS A NEVEDEN

Elio (Timothée Chalamet), aki családjával egy északolasz kisvárosban tölti a vakációt, a kamaszok nyári mindennapjait éli: a barátaival szórakozik, zenél, úszkál a közeli tóban, lányokkal ismerkedik és lustálkodik, időnként unatkozik.

Egy nap megérkezik hozzájuk a huszonéves Oliver (Armie Hammer), akit Elio édesapja segít disszertációja elkészítésében. Elio megörül a társaságnak, azonban Oliver sokszor durva, elutasító és udvariatlan vele, a kamaszfiú ennek ellenére mégis ragaszkodik hozzá. Vajon hová vezet ez a rajongás és mit érez Oliver?

A Szólíts a neveden káprázatos film a szerelemről, szeretetről, bizalomról és a pillanatok megélésének fontosságáról. Elsöprő erővel jeleníti meg az érzelmeket, az a fajta film, amely napokig a hatása alatt tart. filmajánló

Ha te is szereted az érzelmes történeteket, a lassú életképeket, a természetközeliséget, az olasz életérzést, a kopott-romantikus hangulatú épületeket, akkor ezt a filmet látnod kell!

A 2018-as Oscar átadón a Szólíts a neveden nyerte a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjat.

Forrás

A DÁN LÁNY

A fiatal dán házaspár: Einar Wegener (Eddie Redmayne) és Gerda Wegener (Alicia Vikander) festőként élnek Koppenhágában a húszas években. Egy sürgős megbízás miatt Gerda szívességet kér Einartól: arra kéri férjét, öltözzön női ruhába és álljon neki modellt, hogy befejezhesse egy nőről készülő portréját. Einart eleinte kényelmetlenül érinti a kérés, de beleegyezik a szokatlan helyzetbe, azonban sorsfordító érzéseket kelt benne a női szerepkör megélése: azt érzi, Liliként megtalálta azt az önkifejezési formát, amely segítségével igazán önmaga lehet. Ezzel párhuzamosan Gerda karrierje is fellendül: új múzsája, Lili szárnyakad ad neki festőként, feleségként azonban fokozatosan elveszti a férfit, akit szeret.

Alicia Vikander Oscar-díjat nyert Gerda megformálásáért: a feleség szerepéért, aki annyira szereti a férjét, hogy végigkíséri az úton, amely során a párja lelkileg és fizikailag nemet vált, tudva, hogy a férfi, akibe szerelmes megszűnik létezni. Szívfacsaró és gyönyörű történet az önzetlen szerelemről és az önazonosság iránti vágyról.

Forrás

Neked van kedvenc filmed ebben a témában?

Ha lemaradtál volna az előző filmajánlómról, itt elolvashatod: FILMAJÁNLÓ – BÁTOR NŐK

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük