EGÉSZSÉGES ÖNZÉS

Egészséges önzés – bűntudat nélkül

Melyikünk ne hallotta volna már ezerszer különböző formában, hogy légy szorgalmas, dolgozz keményen, emellett ne csak magadra gondolj, segíts másoknak is, törekedj kitartóan és meglesz a jutalma! No pain, no gain. (Fájdalom nélkül nincs győzelem.)egészséges önzés

Erről szólnak a bibliai szenvedéstörténetek és a gyerekmesék is: a rest lány meséje vagy a Holle anyó, ahol a segítőkész szorgalom szépséggel párosul, a lustaság pedig a csúf lány fő jellemvonása.

Csoda hát, hogy rengeteg nőben az önmegvalósítás vagy pihenés iránti igény bűntudattal párosul: az érzéssel, hogy nem vagyunk elég jók, hasznosak, hatékonyak vagy hogy mennyi mindent megtehettünk volna ahelyett, hogy csak a lábunkat lógattuk?

Kétségtelen, hogy a segítőkészség, gondoskodás, szorgalom és a kitartás nagyon fontosak ahhoz, hogy szerető kapcsolatokat ápolj és elérhesd a céljaidat az életben… és a hosszú, kiegyensúlyozott, boldog élethez ugyanilyen fontos, hogy gondolj magadra is, tudj pihenni és időt szánj arra, amit feltölt. Ezt sokszor nagyon nehéz megtenni, hiszen számtalan feladat, vélt vagy valós elvárás és elintéznivaló nehezedik ránk nap mint nap.

Mai bejegyzésem arról szól, hogyan kerülhetsz te is egyre közelebb annak elfogadásához, hogy létezik arany középút az egészséges önzés és a tiszta lelkiismeret között.

Te mitől töltődsz?

Téged mi kapcsol ki igazán? Mikor érzed magad azt, hogy elengedted magad és szabadon elmerülhetsz abban, ami Téged támogat minden külső kontol és elvárás nélkül? – Ugye milyen érdekes önismereti kérdések?

A válasz lehet olyan egészen egyszerű dolog is, mint egy többórás délutáni alvás, de van, akit a természetben töltött idő tölt fel a legjobban, mások a kreatív tevékenységben oldódnak fel, megint mások sminkvideókat néznek szívesen. Erre a kérdésre az a jó válasz, ami Neked a legjobb, függetlenül attól, hogy bárki más mit gondolna erről, ha tudná… Senkinek sem kell tudnia, ez a te időd, amikor azt csinálsz, amit akarsz. 🤫

Teremts énidőt!

Ha megbeszélted magaddal, mivel szeretnél töltődni, időt kell találni rá. Ez egyáltalán nem könnyű, főleg, ha korábban esetleg nem is fejezted ki magad és a környezeted felé, hogy erre igényed lenne, de az egyensúlyhoz szükség van arra, hogy képes légy változni a változó élethelyzeteidhez igazodva, így ez szuper terep egy kis gyakorlásra. Négy módszert is ajánlok arra, hogy időt nyerj saját magad számára.egészséges önzés

Biztos, hogy el kell végezni?

Ha úgy érzed, túlterhelt vagy és szükséged lenne egy kis kikapcsolódásra, de még tornyosulnak előtted a teendők, gondold végig a napi/heti terveidet és tedd fel magadnak a kérdést? Biztos, hogy ezt ma kell elvégezni? Biztos, hogy el kell végezni egyáltalán? Olyan sok dolog van, amit megszokásból csinálunk, érdemes időnként kritikus szemmel ránézni a teendőinkre, szokásainkra és kíméletlenül kihúzni tételeket, elengedni őket. Akár örökre. 🙂

Biztos, hogy csak te vagy képes rá?

Ha magadon kívül más(ok)ról is gondoskodsz, nem egyedül élsz a háztartásodban, mellette pedig dolgozol és/vagy tanulsz, előfordulhat, hogy úgy érzed, túl sok feladat nehezedik rád. Ezt a sok-sok feladatot egyeduralkodó szupernőként egyedül is magadra vállalhatod, de egy ilyen életforma nagyon fárasztó és kevés teret enged az önszeretetnek. Sokkal fenntarthatóbb helyzetet teremthetsz, ha végiggondolod, hogy a teendőid listáján melyek azok a tételek, amit rajtad kívül más is el tudna végezni.

💡 Semmilyen előzetes tapasztalat nem szükséges például a porszívózáshoz, szemétkihordáshoz, mosogatáshoz, lista alapján történő bevásárláshoz, teregetéshez, sepregetéshez, zöldségpucoláshoz… Ezeket nyugodtan ledelegálhatod például a barátodnak/férjednek.

Lehet, hogy nem lesz olyan tökéletes, mintha te csinálnád, de inkább legyen girbegurba a répa a levesben, minthogy folyton fáradt légy.

Ne csak idegesen a fejéhez vágd, hogy „csináljál már te is valamit”, hanem üljetek le és beszélgessetek arról, hogy az ezzel felszabaduló időt arra szeretnéd fordítani, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Meg fogja érteni és a párkapcsolatotok egyensúlyának is jót tesztek ezzel. 💒

Ugyanígy végigjátszhatod magadban az ügyintézéssel, gyerekneveléssel kapcsolatos dolgokat is, ezáltal felszabadítva egy kis időt saját magad számára.egészséges önzés

A varázsszó

Amellett, hogy feladataid vannak, talán neked is sok estéd vagy hétvégi délutánod elmegy találkozókkal és közösségi programokkal. A többségét valószínűleg nagyon élvezed, hiszen felemelő érzés egy jót beszélgetni a barátnőiddel, meglátogatni a szüleidet vagy randizni a szerelmeddel. De tedd a szívedre a kezed: vajon minden találkozód és programod megadja ezt az érzést vagy vannak olyan esetek, amikor csak azért mész el, mert úgy érzed, elvárják tőled? Ha vannak olyan találkozóid, amelyeket inkább csak „kipipálnál”, hogy ne legyen sértődés, tehetsz magadnak egy szívességet: nyugodtan mondj nemet! Ha őszintén elmondod, hogy ez neked most nem fér bele az idődbe, nem igazán érdekel az adott program vagy abban a pillanatban inkább pihenésre van szükséged, aki szeret, megérti. Aki pedig ezt nem érti meg és megsértődik, azért lehet, hogy nem is olyan nagy kár.

Az 1/10-es szabály

Ahogy egyre több tapasztalatot szerzel az életben, egyre gyakrabban fognak tőled segítséget kérni mások. Ez egy logikus dolog, hiszen minél több dologhoz értesz, annál nagyobb bizalommal fordulnak feléd. Segíteni nagyon jó érzés, az egymásnak nyújtott segítő kezektől jobb lesz a világ. 

Emellett számolnod kell azzal is, hogy ha azt látja a környezeted, hogy kedvesen és nagylelkűen támogatsz bárkit, időnként annyi segítségkérés érkezik feléd mindenfelől, hogy túlterheltnek érzed magad. Ha te is átéled ezt néha, próbáld ki az 1/10-es szabályt: 10 segítségkérésenként egyszer engedd meg magadnak, hogy nemet mondasz. Udvariasan, kedvesen és határozottan.

Úgy tapasztalom, a segítségkérés nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott élethelyzetben a segítségkérő ne tudna önállóan is elboldogulni. Sokszor egyszerűen csak kényelmesebb, ha más csinál meg/intéz el/gondol végig helyette ezt-azt. Valószínűleg te magad is pontosan érzed, melyek ezek a helyzetek, de belső konfliktus keletkezik benned a segítőkész, jószívű lány énképed és a kérés megtagadása között. Pedig mennyivel jobb kilencszer őszinte jóérzéssel, mosolyogva jót tenni magad körül, mint megfáradtan, összeszorított fogakkal, erődön felül segíteni tizedjére is! Próbáld ki!

📅 Ha sikerült időt teremtened saját magad számára, foglald le a naptáradban az énidődet, mint halaszthatatlan teendőt. Ha belefér heti 1-2 alkalommal néhány óra, akár rendszeresítheted is, így biztosan nem szervezel magadnak keresztbe és ehhez igazítod a mindennapjaidat. 

Amikor pedig elérkezik az időd, élvezd ki maximálisan: aludj, alkoss, sétálj, olvass, filmezz, sportolj – tedd, ami éppen jól esik és adott pillanatban a legjobb Neked. Megérdemled.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük